Doe de BOX ademhaling
Ademen
Ademen
10/10/2023
1 min
0

Doe de BOX ademhaling

10/10/2023
1 min
0

Box ademhaling, ook bekend als vierkante ademhaling, is een eenvoudige en effectieve ademhalingstechniek die je kunt gebruiken om stress te verminderen, je focus te verbeteren en je algemene welzijn te bevorderen. Deze oefening bestaat uit vier gelijke fasen van inademing, vasthouden, uitademing en weer vasthouden. Hier is een stapsgewijze instructie voor de box ademhalingsoefening:


Stap 1: Zoek een rustige plek

Kies een rustige plek waar je niet gestoord wordt. Ga comfortabel zitten of liggen, bij voorkeur met je rug recht, en ontspan je spieren.


Stap 2: Adem in (4 seconden)

Begin met het inademen door je neus. Tel in je hoofd rustig tot vier terwijl je de lucht diep in je longen laat stromen. Voel je buik uitzetten terwijl je inademt, en probeer niet je borstkas op te tillen.


Stap 3: Houd je adem in (4 seconden)

Houd je adem nu vier seconden lang vast nadat je volledig hebt ingeademd. Dit moment van vasthouden helpt bij het verhogen van de zuurstofopname in je lichaam.


Stap 4: Adem uit (4 seconden)

Begin met uitademen door je mond. Laat de lucht langzaam ontsnappen terwijl je tot vier telt. Concentreer je op het volledig leegmaken van je longen.


Stap 5: Houd je adem uit (4 seconden)

Na het volledig uitademen, houd je je adem nogmaals vier seconden in voordat je weer begint met inademen. Deze fase van vasthouden zorgt voor een moment van stilte en voorbereiding op de volgende ademhaling.


Stap 6: Herhaal

Herhaal deze vier stappen (inademen, vasthouden, uitademen, vasthouden) gedurende enkele minuten, of zolang als je comfortabel kunt. Probeer tijdens de oefening je geest te richten op je ademhaling en eventuele afleidende gedachten los te laten.


Box ademhaling kan naar behoefte worden aangepast. Je kunt bijvoorbeeld de tellen verlengen naar vijf seconden per fase voor een diepere ontspanning, of je kunt beginnen met een kortere duur en geleidelijk opbouwen. Het belangrijkste is dat je de ademhaling gelijkmatig en rustig houdt.


Deze oefening is geweldig om te gebruiken tijdens momenten van stress, om je te helpen concentreren voor belangrijke taken, of gewoon om even tot rust te komen en jezelf te centreren. Het is een handige tool om in je dagelijkse routine op te nemen voor een beter welzijn.


Reacties
Categorieën