Dyad communicatie oefening voor stellen
In je relatie
In je relatie
10/10/2023
1 min
0

Dyad communicatie oefening voor stellen

10/10/2023
1 min
0

De inquiry/dyad techniek is een krachtige oefening voor koppels om diepgaande communicatie en begrip te bevorderen. Het draait om het stellen en beantwoorden van openhartige vragen om een dieper inzicht in elkaars gedachten, gevoelens en ervaringen te krijgen. Hier is hoe je met drie basisvragen kunt oefenen:


Stap 1: Voorbereiding

Zoek een rustige en comfortabele plek waar jullie ongestoord kunnen praten.

Zorg voor een open en respectvolle houding en wees bereid om naar elkaar te luisteren zonder te oordelen.


Stap 2: De Basisvragen

Wat voel je op dit moment? - De eerste vraag is gericht op het verkennen van elkaars emoties. Laat je partner uitgebreid en eerlijk vertellen over de gevoelens die ze op dat moment ervaren. Moedig hen aan om specifiek te zijn en dieper te graven.


Wat denk je op dit moment? - De tweede vraag richt zich op gedachten en gedachtepatronen. Vraag je partner om te delen wat er door hun hoofd gaat. Dit kan variëren van alledaagse gedachten tot diepere overwegingen en zorgen.


Wat heb je nodig op dit moment? - De derde vraag is gericht op behoeften en verlangens. Vraag je partner wat ze op dat moment nodig hebben, of het nu gaat om emotionele steun, begrip, ruimte, of iets anders. Dit helpt om wederzijdse ondersteuning en verbinding op te bouwen.


Stap 3: Het Luisteren

Wanneer je partner antwoordt op een van de vragen, luister dan aandachtig en zonder onderbrekingen.

Probeer te begrijpen wat ze delen zonder oordeel. Wees empathisch en probeer in hun schoenen te staan.

Geef ruimte voor uitgebreide en openhartige antwoorden. Moedig je partner aan om dieper te graven en hun gedachten en gevoelens te verkennen.


Stap 4: Afwisseling

Nadat de ene partner heeft geantwoord op een van de vragen, wissel je van rol. De andere partner beantwoordt dan dezelfde vraag.

Herhaal deze afwisseling voor elke van de drie basisvragen.

De inquiry/dyad techniek helpt koppels om elkaar beter te begrijpen, empathie te ontwikkelen en een diepere verbinding op te bouwen. Het is belangrijk om deze oefening met respect en geduld te benaderen, en om eerlijke en open communicatie te bevorderen. Het kan ook nuttig zijn om deze techniek regelmatig in te plannen om de communicatie in je relatie te verbeteren en een sterker emotioneel begrip te ontwikkelen.


Reacties
Categorieën